HungarianEnglishGerman
ecologic consulting
splash.jpg
keresés

Elindult az Energia Klub legújabb online megújulós adatbázisa
Elindult az Energia Klub legújabb online megújulós adatbázisa

 

Az Energia Klub 9 régióbeli ország 31 sikeres megújulóenergia-beruházásából online adatbázist állított össze. Magyarázatot adunk a beruházók fő motivációira, kitérünk a választott berendezések technológiai adataira, a finanszírozási konstrukciókra, az elért környezetvédelmi eredményekre, valamint a projektmegvalósítás során felmerült nehézségekre is. A nagy dobra vert beruházásokról utólag ritkán adnak hírt, nehéz tájékozódni, hogy valóban milyen eredményeket értek el a projektgazdák.

 

 

Magyarországról öt beruházás szerepel a jó példák gyűjteményében. Megismerhetik a hódmezővásárhelyi geotermális projektet, amely 30 000 felhasználó számára szolgáltat használati melegvíz készítéshez és a távfűtéshez környezetbarát energiát, a tordasi  szociális otthont, amely 64 m2 méretű napkollektor-felülettel állítja elő a használati melegvizet 200 lakó számára. 

 

A vas megyei Pornóapátiban 2005 októbere óta működik a biomassza falufűtési rendszer. 86 db háztartás és 11 db közületi fogyasztó részesül a környezetbarát, faapríték égetésével szolgáltatott energiából. A 350M Ft-os beruházást osztrák és hazai pályázati forrásokból, valamint hitelből finanszírozták. 

 

Példaértékű a csehországi Pavlov község mellett felállított négy darab szélturbina megépítése is. Régóta ismertek a térség kedvező szélenergiai adottságai, a beruházás megkezdéséhez azonban csak a cseh Megújuló Energia Törvény (No. 180/2005) életbe lépése biztosította a kedvező feltételeket a beruházók számára. A szélturbinák csoportok számára látogathatóak, megtérülési idejük 9 év.

 

Szeretnénk, ha az új adatbázisunkban bemutatott projektek tapasztalatai lelkesítően hatnának azokra, akik már fontolgatták, de eddig halogatták akár a megújuló energiaforrások hasznosítását, akár az energiahatékonysági lehetőségek kiaknázását. Szeretnénk olyan önkormányzatokat, intézményeket vagy akár lakóközösségeket is meggyőzni, akik eddig még nem gondoltak ezekre a lehetőségekre. 

 

Az idei év során energiahatékonysági jó példákkal is bővül az adatbázis.

 

 

 
© 2024 ecologic consulting - megújuló energia, környezetgazdálkodás, vidékfejlesztés