HungarianEnglishGerman
ecologic consulting
nyagfakisfak.jpg
keresés

Távhő megújuló forrásból
Távhő megújuló forrásból

 

A távhőszolgáltatás egyedülálló lehetőséget nyújt a megújuló energiák befogadására. Ezzel nagymértékben hozzájárulhat az ország uniós kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. Odáig azonban hosszú az út, mert a megújuló energiaforrások ipari méretű alkalmazása hazánkban még gyerekcipőben jár.

 

Reflektorfénybe került a távhőszolgáltatás az elmúlt hetekben. A pártok több javaslatot is megfogalmaztak a költségek csökkentésére. A terhek mérséklése, a szolgáltatás versenyképesebbé tétele azért is indokolt, mert a távfűtés eleve környezetkímélő technológia.

 

Magyarországon létező, teljes körű versenypiac van a távhőszolgáltatás és a direkt gázfűtés között. Hazánkban a távhőszolgáltatásban felhasznált hőenergia több mint hetven százaléka kapcsolt energiatermelésből származik. Ennek során 35-40 százalékkal kevesebb elsődleges tüzelőanyagot használnak fel, mint ha a két terméket, a villamos energiát és a hőt, külön-külön állítanánk elő. A kapcsolt energiatermelésre alapozott távhőszolgáltatás a tüzelőanyag-megtakarítás jóvoltából kevesebb szén-dioxidot kibocsátásával jár, mint a direkt gázfűtés. Magyarországon a távhőszolgáltatásnak köszönhetően 2-2,5 millió tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe. Többek szerint ezért is sajnálatos, hogy míg egy kevésbé szennyező technológia kötelezően részt vesz az emissziókereskedelmi rendszerben (ETS), addig a direkt gázfűtés nem.

 

A Főtáv Zrt. szerint a távhőszolgáltatás egyedülálló lehetőséget nyújt a különféle megújuló energiák befogadására is. Ezzel nagymértékben hozzájárulhat az ország e téren vállalt uniós kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. A társaság ma is keresi azokat a megoldásokat, amelyek segítik kiaknázni ezeket a lehetőségeket. A megújuló energiaforrások ipari méretű alkalmazása hazánkban még gyerekcipőben jár. A technológia drága, és ma még kis hatásfokú. A távfűtés esetében egyébként a geotermikus energia és a biomassza felhasználása jöhet szóba.

 

A terület szakértői szerint Magyarországon szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy a távfűtés előnyei megfelelő hangsúlyt kapjanak. Sokan, akik vitatják a technológia korszerűségét, lényegében a lerobbant panelházak színvonalával azonosítják a szolgáltatást. Az is tévhit, hogy a távfűtésnél a legnagyobb a hőveszteség. Budapesten ez a forgalmazott hő kilenc százaléka, pontosan annyi mint Bécsben. Ezzel szemben a villamos hálózaton a hőveszteség tizenegy százalék. 

 
© 2024 ecologic consulting - megújuló energia, környezetgazdálkodás, vidékfejlesztés